FJSE Blog

Segíts, hogy segíthessünk

  • Home / Sporttal Segítünk Blog / 2019 a magyar…

2019 a magyar ultrafutás éve volt

EB-t és VB-t is rendezne Magyarország

Megtartotta évnyitó ülését a Magyar Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottsága, ahol a 2019-es év értékelése mellett a 2020-as eseményekről is szót ejtettek, valamint átadták az Év Ultrafutója díjakat is. Az eseményen bejelentették, az idei 24 órás Magyar Bajnokság szervezői megpályázzák a 2022-es 24 órás ultrafutót EB és a 2023-as 24 órás ultrafutó VB rendezését is.

2020. január 4-én rendezte évnyitó és évértékelő találkozóját a Magyar Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottsága. Az eseményen Molnár Tamás, a bizottság elnöke ismertette a 2020-as év terveit, a tervezett nemzetközi és hazai versenyeket is.

Magyar Bajnokságok 2020-ban:

  • OB 100 km – 2020.03.21., Budakalász, rendező: Pomázi Futóbajnok SE
  • OB 24H – 2020.04.25-26., Zsámbék, rendező: Független Jótékony Sport Egyesület
  • OB 50 km – 2020.05.01., Budakalász, rendező: Pomázi Futóbajnok SE
  • OB 6H és 12H – pályázat beadása folyamatban

Nemzetközi versenyek 2020-ban:

  • 6H májusi Balkán Bajnokság Temesvár
  • 100 km szeptemberi VB Hollandiában
  • 24H szeptemberi EB Olaszországban

A 24 órás Ultrafutó MB-t idén első alkalommal Zsámbékon rendezik meg, a bizottság a rendezéssel az Imre Sándor Szeretetszínházért Egyesületet,  beadott pályázat alapján bízta meg. Rábits Péter versenyigazgató elmondta, az esemény a MB mellett több betétszámot és kulturális programot is magában foglal, így az amatőr és ultrafutók mellett a szurkolók és a gyerekek is megtalálják majd a nekik való programot a Zsámbéki Futófesztiválon.

Molnár Tamás felhívta a versenyzők figyelmét, hogy amennyiben a 24 órás Európa Bajnokságra szeretnék kvalifikáltatni magukat, úgy mindenképpen olyan versenyt válasszanak, amelyek legalább IAU bronz minősítéssel rendelkeznek. Az EB-re kvalifikációt szerzett versenyzőkből a tényleges keretet az esemény előtt 3 hónappal hirdeti ki a bizottság. Elmondta, hogy a bizottság támogatja a szervezők azon törekvéseit, hogy megpályázzák a 2022-es 24H EB-t és a 2023-as 24HVB-t. „Bízunk benne, hogy a 2019-es nagyon sikeres év csak a kezdet volt, a magyar ultrafutás felívelő szakaszának a kezdete” – mondta Molnár.

Rábits szintén reményeinek adott hangot: „Hiszem, hogy egy hazai közönség előtt rendezett EB vagy VB plusz energialöketet biztosítana a sportolóinknak és az őt megillető helyre emelné a magyar ultrafutást.”

Márton Attila MASZ UB bizottsági tag a franciaországi Albiban megrendezett VB-ről adott részletes tájékoztatást, ahol a magyar ultrafutók az elmúlt 10 év legjobb eredményét produkálták a férfi egyéni és a férfi csapat ezüstérem megszerzésével. „Mindezt úgy, hogy ezen a VB-n az ultrafutás krémje jelen volt” – emelte ki Márton.

A rendezvényen a bizottság képviselői Bérces Edittel, az eddigi egyetlen magyar ultrafutó világbajnokkal átadták az év ultrafutói elismeréseket. A bizottság a nemzetközi és hazai versenyek alapján díjazta a sportolókat.

A 2019-es év díjazottjai:

Év Női Ultrafutója: Bleier-Cseke Lilla

Év Férfi Ultrafutója: Bódis Tamás

Év Felfedezettje: Ruscsák Krisztina

Év Csapata: a VB ezüstérmes férfi válogatott: Bódis Tamás, Csécsei Zoltán, Halama Levente

Az odaítélésnél fontossági sorrendben a következő versenyeken elért eredmények kerültek figyelembevételre:

1. VB-k, EB-k; 2. Magyar Bajnokságok; 3. Minden más verseny

Csúcskísérlet januárban

Nem maradnak különlegesség nélkül az ultrafutás szerelmesei már az év elején sem, hiszen január 19-20-án Csécsei Zoltán rekordkísérletét izgulhatják majd végig, aki 12 és 24 órás Futópados Világcsúcs kísérletet is tesz.

Ideje: 2020. január 19- 18- óra. január 20. 18 óra

Helyszín: Springday Health Club; 1042 Budapest, Árpád út 47-49.

Az eseményt a Streamsport élőben közvetíti.

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian